Hoppa till sidans innehåll

Jubileumsfirande 20 juli 2018


En vacker kväll i slutet juli passade Tärna IK Fjällvinden på att fira 90-årsjubileum i kvällsljumma sommarvindar på Udden i Tärnaby. I sin enkelhet var festen en nästan osannolik display av idrottsföreningens mäktiga historia. 

   På Uddens gamla kornloge har Tärna IK Fjällvinden anordnat danser och festligheter under så många somrar att ingen längre kan minnas och berätta om dem alla, från beredskapstidens underhållning för de soldater som placerats i gränsbygden, till de sentida danserna i hemvändaranda. Den 20 juli 2018 firades en ny milstolpe in här, då Fjällvindare i alla åldrar samlades i ett gemensamt hurrarop för klubben som varit antagen av Riksidrottsförbundet sedan 1928.  

   Allsång med systrarna K följdes av tävlingar med lag som representerade olika delar av verksamheten. Där fanns tränarlaget, barnlaget och ungdomslaget. I All Stars-laget klurade Ingemar Stenmark, Stig Strand, Jens Byggmark och Magdalena Fjällström på hur skidstavar skulle flyttas om i bestämda mönster och hur tyngder skulle flyttas med förbundna ögon.

Veteranlaget 

I laget som bestod av skidstjärnor från en tid då vippkäpparna inte var påtänkta fanns Lillian Hansen (tidigare Nilsson), Tore Grahn, Sven Mikaelsson, Staffan Lindgren och Börje Stenmark.

Veteranlaget anförde en del krämpor som stela handleder, ömmande knän och ryggar som kraschat mer än en gång i backen som handikapp inför kampen med bollar som skulle rullas i rännor, och knopar i storformat som skulle knytas, men väl igång gick det bra ändå och mellan övningarna hann en del gamla minnen dryftas. Segrade gjorde, kanske med viss press på axlarna, All Star-laget, tätt följt av ungdomslaget. 

Utdelning av stipendier från Stiftelsen Ingemar Stenmarks Fjällvindenfond

   Stiftelsen Ingemar Stenmarks Fjällvindenfond passade på att dela ut stipendier, ett till Fjällvindens barn- och ungdomsverksamhet, ett till Magdalena Fjällström som förra året gjorde världscupcomeback efter flera års skadeproblem och i mars i år vann SM i storslalom i Tärnaby, och ett till träningsvilliga alpina talangen Cajsa Söderberg.

 

   Tårta och samspråk avslutade kvällen i idrottsmässigt sund tid, men även om tillställningen var enkel och lättsam hade den inslag av både stolta anor och levande ambitioner. 

- Det känns så historiskt och fantastiskt det som hände i på jubileumskvällen, som Gunnel Enetjärn och Cajsa af Ekenstam på klubbens kansli sammanfattade det efteråt.

  Ett exempel är Janne Stenmarks konstaterande att samtliga i veteranlaget hade det gemensamt att de åkt störtlopp på Ryfjället, idag är SM-tävlingarna där legendariska berättelser om lätt vansinne, mod och heroiska funktionärers arbetsinsatser. Veteranerna stod på logen tillsammans med Magdalena Fjällström, dagens landslagsaktiva Fjällvindenåkare, och där bredvid stod Ingemar Stenmark, Stig Strand och Jens Byggmark. Runt omkring sprang barnen som hade fullt upp med att leka i nuet.  

  För det här var en kväll för alla, idrottarna, ledarna, funktionärerna och eldsjälarna, de som genom idrottsklubbens historia har gjort och gör Fjällvinden till den vitala, respektabla 90-åring den är idag. 

 

Text: Ida Larsson
Foto: Marianne Lindgren

 

Uppdaterad: 31 JUL 2018 15:41 Skribent: Marianne Lindgren
E-post: Adressen Gömd

baltc1m


 

 

 

 


 

Team Fjällvinden

 

Kansliet informerar:

Copyright hela hemsidan: Tärna IK Fjällvinden

Kansliets öppettider Må-Fre 9.00-12.00

Telefon: 0954-10109

Bg 135-5429

Swish 123 137 584 9

IBAN
SE24 8000 0842 0251 3236 6005
Swift
SWEDSESS

Postadress:
Tärna IK Fjällvinden - Skidor
Västra Strandvägen 1
92531 Tärnaby

Besöksadress:
Västra Strandvägen 1
92531 Tärnaby

Kontakt:
Tel: 095410109
E-post: This is a mailto link

Se all info